Bir çok kurum EYT’li çalışanları ile ilgili nasıl bir politika izleyeceğine dair çalışanına yeterli açıklama yapmadı. Bir çok çalışan kendini karar aşamasında hissediyor ama karar veremiyor. Bu konuda kendilerine destek bulmakta zorlanıyorlar.
İşte EYT’li çalışanlara öneriler:
1- EYT nedeniyle iş yerinizden ayrılmaya ve tekrar şirketinizde devam etmemeye karar verdiyseniz, emeklilik nedeniyle istifa ettiğinize dair istifa dilekçenizi kurumunuza yazılı olarak iletin. Dilekçeniz üzerine istifa tarihinin net olarak yazmasına dikkat edin. İş yeriniz kıdem tazminatınız ile birlikte aylık yasal hak edişlerinizi ödeyerek çıkışınızı yapmak zorundadır. İşten çıkış tarihinizin ertesi günü e-devlet sistemi üzerinden emeklilik aylığı başvurunuzu yapabilirsiniz. Acele etmenize gerek yok 31 Mart’a kadar bu işlemi yapabilirsiniz, 1 Nisan itibariyle maaşınız bağlanacaktır.
2- İşten ayrılıp emekli maaşınızı bağlatmak ve tekrar şirketinizde çalışmaya devam etmek istiyorsanız bu durumu yöneticilerinize iletin.
a) İş yeriniz bu talebinizi kabul etmezse emeklilik maaşı bağlatmaktan vazgeçip çalışmanıza devam edebilirsiniz. Emekli maaşınızı bağlatmaya karar verdiğiniz an da yuķarıda birinci madde doğrultusunda hareket edebilirsiniz.
b) İş yeriniz bu talebinizi kabul ederse Mart ayı içerisinde olmak koşulu ile işyeriniz ile ortak belirleyeceğiniz tarihe istifa dilekçenizi verebilirsiniz. İşten çıkış tarihinizin ertesi günü e-devlet sistemi üzerinden emeklilik aylığı başvurunuzu yapabilirsiniz. Acele etmenize gerek yok 31 Mart’a kadar bu işlemi yapabilirsiniz, 1 Nisan itibariyle maaşınız bağlanacaktır. İş yeriniz diğer tekrar giriş işlemlerinizi takip edecektir.
c) İş yerinizde çalışmaya devam ederseniz. İş yeriniz kıdem tazminatınız ile birlikte aylık yasal hakedişlerinizi ödeyerek çıkışınızı yapmak zorundadır. Yıllık izin haklarınız hariç tüm yasal haklarınız sıfırlanır yıllık izin süresi hakkınız aynen devam edecektir.
3- Bu süreçte iş yerlerinin EYT’li çalışanların kıdem tazminatlarını ödememek veya ertelemek için bazı öneri uygulamalar geliştirdiklerini görmekteyiz. İş yeriniz işe devam etmeniz ile ilgili bir şart öne sürerse bu şartları yazılı talep edin ve hukuksal süreçlerde bir uzman ile değerlendirin. Eğer iş yerinizin sunduğu şartlar sizin için uygun değilse yuķarıda birinci madde doğrultusunda hareket edebilirsiniz eğer iş yerinizin şartları uygunsa mutlaka yazılı anlaşma ile kabul ederek çalışmanıza devam edebilirsiniz.
İK ÜSSÜ / İnsan Kaynakları Üssü
bu konuda bu kadar net bilgiler internette malesef yok bu yüzden çok iyi ve başarılı olmuş teşekkürler.
Ne zamandır web sitelerim için aradığım içeriği sonunda buldum. Bu kadar detaylı ve net açıklama için teşekkürler.